Rensa inför flytten

Juni 15, 2023
Rensa inför flytten

Ut med det gamla och med lite nytt!

Att flytta innebär inte bara att byta ut sin gamla invanda plats mot en ny, det kan också innebära en chans att börja på något nytt, att upptäcka saker och ta nya tag. Det betyder inte att du måste kasta dina gamla möbler och köpa en massa nytt. Nej, absolut inte! Du har säkert en hel del användbart även om det kanske till och med stått gömt i förråd och källare.

Däremot är en flytt ett fantastiskt tillfälle att verkligen se över vad man behöver och inte. Vi har alla en massa prylar, möbler och kläder som bara hängt med genom åren. Inte för att vi älskar just den där lampan eller den gamla grå koftan, men det blir liksom aldrig av att man gör sig av med det.

Det finns olika skäl till det. Och de flesta orsaker är – om vi nu ska vara helt ärliga – ganska fåniga. Minnen kan vara trevliga, men bara så länge de inte blir bördor för oss. Dessutom sådana som vi släpar med oss på flytt efter flytt.

Så vad gör man då?

Först och främst: Samla ihop de där sakerna som du egentligen inte tycker så mycket om. Och nu måste du vara helt ärlig mot dig själv. Vad tycker du om? Och vad tycker du om enbart för att du fått det av någon släkting eller för att barnen en gång gav det till dig? Vad trängs i skåpen för att du drabbas av dåligt samvete bara vid tanken på att kasta det?

Här följer några tips inför flytten:

Ta foton på sådant du inte behöver men ändå vill ha kvar!

Detta kan gälla allt. Barnens gamla leksaker, kläder och teckningar. Kläder som du aldrig mer kommer använda men som ändå betyder mycket för dig, som bröllopsklänningen eller den skräddarsydda kostymen. Tavlan som du inte tycker om men minns från när du var barn, eller den där servisen som är naggad i kanterna men som påminner dig om känslan av din första egna lägenhet. Ta bilder på allt sådant, och spara i datorn eller på hårddisken. Då blir det dessutom mycket enklare att få fram de där sakerna när du vill titta på dem.

Sälj!

Kanske har du något värdefullt som gömmer sig i förrådet? Eller något som kanske inte är jättedyrt men som du ändå kan få en slant för. Kolla på blocket och se om du hittar liknande saker, och

fundera i så fall på om inte du också ska annonsera ut vad du har. Vem vet, det kanske finns några riktiga dyrgripar i gömmorna!

Skänk!

Och det som inte går att sälja då, men ändå är för fint för att kastas? Den gamla lampan med blå skärm, skålen du fick i julklapp, skridskorna som du aldrig mer kommer använda… Skänk det till någon loppis! Det finns alltid någon som vill ha dina gamla prylar. Smaken är olika, även om inte du tycker om dem så finns det alldeles säkert någon annan som gör det. Och då har du inte bara gjort dig själv en tjänst utan dessutom fått någon annan glad!

Släng!

Nej, det är aldrig roligt att slänga. Men det kan kännas ganska bra. För ärligt talat, det som inte ens loppisen vill ha, det hör bara hemma på en enda plats – sopstationen. Trösta dig med att det i alla fall blir lite fjärrvärme av din gamla soffa eller det där matbordet som är alldeles för tråkigt för för ditt nya fräscha kök.

Och sist men inte minst – tänk förnuftigt!

Kasta av dig ditt dåliga samvete! Visst, du fick den där skålen i present och det var en snäll tanke, men egentligen, du tycker ju inte om den. Så skänk den då! Varken du eller den som gav dig presenten blir lyckligare av att du behåller den. Dessutom måste du inte berätta det. Vi kan inte behålla saker bara för att det ”känns fel” att göra sig av med dem. Prylar är inga levande ting, och ingen gråter för att du inte vill ha dem.

Lär dig av snigeln när du ska flytta! Ta bara med det du behöver och kan bära. Då får du dessutom massor med plats över på det nya stället, som du kan fylla med sådant du verkligen tycker om och trivs med!