Konsten att städa

Maj 29, 2023
Konsten att städa


Konsten att städa

Vi vet alla hur det är. Man drar fram dammsugaren, far runt med den några varv på golven, och sedan tröttnar man. Det är helt enkelt inte roligt att städa. Eller kan det vara det?

Problemet när man städar är väl att man redan från början är inställd på att det ska vara tråkigt. Och jobbigt. Om man glatt berättar för sin omgivning att man ska ha en riktig helkväll ikväll. Och i nästa sekund säger att det innebär att städa badrummet. Då kanske ens vänner snart börjar försvinna. För vem vill umgås med en så tokig person? Den där människan verkar ju alldeles ha tappat huvudet.

Men faktiskt, det kan vara riktigt roligt att städa!

Dock krävs det en del för att det ska bli kul. Den som tror sig kunna storstäda en hel lägenhet på ett par timmar lurar sig själv. Stressa är det värsta man kan göra. Då blir det tråkigt direkt! Regel nummer ett är att ta god tid på sig när man städar. Redan det gör städningen så mycket mer lustfylld!

Små ytor

Städa hellre en liten yta i taget än att ge dig på hela huset på en gång! Städa ett enda rum noggrant istället för att göra rent i alla rum. Resultatet blir mycket bättre när även möbelytor, dörrhandtag och golvlister är rena. Att bara dammsuga golvet räcker inte. Med ett rum i taget hinner du med allt det där. Och efteråt känns det så mycket trevligare!

Tomma ytor

Se till att ha tomma ytor. Nej, det betyder inte att du måste röja undan varenda möbel och matta. Du behöver bara rensa upp det som inte ska finnas där. Kläder som slängts i stolen. Leksakerna på golvet. Pappershögarna på bordet. Att treva runt i högar av saker gör städningen riktigt jobbig. Ta dig en extra stund och plocka bort allt som ligger och skräpar. Därefter kan du sätta igång med själva städningen. Utan något som ligger i vägen och irriterar!

Var noggrann

Rengör dina saker noggrant! Ägna dig åt dem som om de vore dina vänner. Hafsa inte över fönsterbrädan med en trasa för att snabbt börja med nästa. Nöj dig inte förrän det är rent på varenda fläck. Helt enkelt för att det blir mycket roligare då.

Bra städredskap

Skaffa dig bra städredskap. En rolig röd hink. Trasor i olika glada färger. Sådant som städningen lättare och bekvämare. Och framför allt, satsa på slitstarka saker. Trasor av mikrofiber är otroligt effektiva till allt från badrumsspegeln till altandörren. Du kan tvätta dem hundratals gånger, och ändå känns de nya. Dessutom finns de i massor med färger.

Bekväma kläder

Klä dig bekvämt. Byt jeansen mot ett par smidiga mjukisbyxor. Det gör inget om de är fula. Det viktiga är att de är bekväma och lätta att röra sig i.

Städhandskar

Investera i ett par smidiga städhandskar. Då slipper du flisiga naglar och sprickor på fingrarna.

Spela musik

Sätt på din favoritmusik! Det är aldrig fel att dansa lite samtidigt som man svänger runt med skurtrasan.

Stressa inte

Sist men inte minst: koncentrera dig på vad du gör. Gå inte och tänk på annat när du städar. Släpp tankarna på om du kommer hinna med det där jobbet i tid. Eller om barnen har gjort sina läxor. Oroa dig inte för bilen som kanske behöver nya däck. Försök inte att samtidigt göra rent soffan och planera för nästa veckas middagar. Var närvarande i det du gör. Det är dessutom ett effektivt sätt att lindra all sorts stress. Även den som inte har med städning att göra!