Planera möbleringen

Juni 15, 2023
Planera möbleringen

Planera möbleringen

Vare sig man flyttar till något större eller mindre uppstår samma problem. Hur ska möblerna passa in i det nya hemmet? Den som flyttar från en stort hus till en liten lägenhet måste antagligen göra sig av med en hel del, Dessutom bör man lära sig att förvara sina saker enligt strikta regler för compact living. Å andra sidan är det heller inte enkelt att flytta från en etta med kokvrå till en stor sekelskifteslägenhet. Soffan var förut ett mysigt krypin under loftsängen. Nu ser den bara bortkommen ut i det enorma rummet med tre och femtio i tak. Den inbjuder inte alls till något fredagsmys med chips framför teven! Och teven ja, den ser plötsligt löjligt liten ut…

Papper och penna

Men det finns knep. Oavsett om man får mindre eller större efter att flyttlasset har gått.

Det första man bör göra när man ska flytta är att fundera ut var möblerna ska stå. För att detta ska bli så bra som möjligt behöver du:

– ett vanligt kollegieblock med rutpapper


– en penna och en sax

ett måttband eller tumstock en linjal

För dig som inte vill krypa omkring med måttband på golvet finns numera också enkla mätverktyg på mobilen. De kanske inte ger millimeterprecision, men är fullt tillräckliga när det gäller golvytor och möbler.

Ritning

Försök att få tag på en ritning av det nya stället. Eller be att få komma dit själv och mäta. Om du själv mäter så rita sedan upp en måttenlig skiss på ett rutpapper. Låt t. ex. en meter vara fem rutor på papperet, det brukar fungera bra.

Mät möbler och golv

Därefter är det dags att mäta de möbler du ska ha med dig. Eller de möbler du vill ha med dig, det är ju inte säkert att alla får plats. Sedan gör du samma sak här. Rita upp dem måttenligt på rutpapperet (obs! i samma skala som förut) och klipp ut dem. Nu har du en perfekt modell av både ditt nya hem och dina möbler. Och då är det bara att börja möblera!

Möblera!

Att möblera med hjälp av rutpapper kanske låter fantasilöst och tråkigt. Kanske kan man tro att det är svårt att förställa sig möblerna på plats. Men att jobba med rutpapper är ett av de bästa sätten om du vill få till en bra möblering. Du ser precis vad som får plats var. Och även vad som absolut inte passar. En förutsättning att du alls ska kunna ställa möblerna någonstans är ju att de får plats där!

Visst, väl på plats kanske du upptäcker att matbordet faktiskt inte ser så bra ut i det där hörnet. Trots att alla mått stämmer på millimetern. Men det är inga problem. När du planerar ska du inte nöja dig med bara ett alternativ. Se till att ha ett par tre stycken versioner för var möblerna kan ställas. Då slipper du släpa runt tunga bord och soffor i onödan till platser där de ändå inte ryms.

Alltså: Oavsett om du har för många eller för få möbler, är det bra att veta på förhand var de ska stå. Flytten går snabbare och smidigare. Du gör dig fortare hemmastadd. Och du slipper stå mitt i flyttkaoset och klia dig i huvudet och undra var du ska ställa allt.