Hur du får bort fläckar

Maj 29, 2023
Hur du får bort fläckar

Hur du får bort fläckar

Morgonen efter festen. Du fyllde jämnt och firade med att bjuda in hela bekantskapskretsen. Ni hade roligt, och det gjorde inget att grannarna under kom upp och klagade. Du bjöd in dem med, är det fest så är det.

Men på morgonen är det plötsligt inte lika kul längre. Du ser den genast när du kommer upp. En stor röd fläck på din allra finaste nya matta. Och som att det inte vore nog. Någon har blåst ut stearinljusen så det stänkt stearin över hela väggen bakom. Om du åtminstone hade haft vita ljus. Men du skulle absolut ha de där svarta, som du tyckte var så snygga.

Och du som klev upp ur sängen och såg disken som dagens största utmaning!

Hopplösa fläckar?

Vi har väl alla stått förtvivlade framför hopplösa fläckar. Som barn fick man höra att chokladfläckar i soffan var det värsta som kunde hända. Om man spillde banan i baksätet på bilen var man snabb med att lägga jackan över. I mer mogen ålder är det rödvinsstänk och läppstiftsfläckar vi skräms av. Barnens fotbollskläder som inte längre är vita utan gröna. Och kanske också katten som då och då får för sig att lämna illaluktande spår efter sig på mattan.

Men lugn. Det är ingen katastrof. Även de värsta fläckar går att få bort med rätt redskap och rengöringsmedel. Och med lite gott humör och tålamod. Det kan till och med vara riktigt roligt att trolla bort fläckar.

Vanliga fläckar:

Här följer en lista på vanliga fläckar och hur du gör för att få bort dem.

Rödvin:

Om fläcken är ny, häll salt eller potatismjöl på den. Detta drar åt sig vätskan. Tryck med en trasa som du sedan låter ligga kvar en stund. Tvätta. Om det är en matta så spraya med diskmedel och vatten. Eller blanda vattnet med galltvål. När det sedan torkat: dammsuga. Varm mjölk kan också fungera. Koka upp lite mjölk och lägg ner tyget. Låt ligga nån timme. Tvätta som vanligt och fläcken är borta!

Katt- eller hundkiss: 

Potatismjöl gör underverk här! Häll på potatismjöl och låt det ligga. När det är torrt, dammsuga. Om det fortfarande luktar, badda med lite ättika som du blandat ut i vatten.

Tuggummi: 

Lägg tyget i frysen. Eller lägg isbitar på fläcken om det är en matta. När det stelnat kan du skrapa bort tuggummit med en liten kniv. Det som eventuellt återstår får du lätt bort med ett strykjärn. Lägg ett kaffefilter mellan fläcken och strykjärnet, så fastnar tuggummit på papperet.

Stearin: 

Gör som med tuggummit, men utan att lägga det i frysen först. fettfläckar efter stearin som blir kvar på tapeter tar du bort med potatismjöl. Om tapeten tål det, stryk även här på låg värme.

Choklad: 

Doppa tyget i kallt vatten. Du ska absolut inte använda varm vatten. Helst istället så iskallt det bara går. Låt tyget ligga tills det mesta av fläcken bleknat. Tvätta därefter som vanligt.

Kaffe och té: 

Häll gärna på något surt, som citron. Filmjölk fungerar också. Och tvätta i varmt vatten.

Gräs: 

Går numera bort med de flesta tvättmedel. Om inte – doppa i filmjölk eller mineralvatten innan du tvättar en gång till.

Stekflott och olja:

 Åter igen, ta hjälp av potatismjöl. Gnugga in i fläcken. Låt torka. Borsta bort. Tvätta som vanligt.

Det var alltså inte värre än så! Andas ut och ta en kopp kaffe. Nu klarar du lätt att ta hand om både disken och fläckarna!