Fönsterbelysning

Juni 15, 2023
Fönsterbelysning

Du hade tänkt att fixa till den nya belysningen till fönstret

Hade den nya belysningen du skaffade inte rätt längd på sladden? Eller är det så att du skaffade en lampa på loppis och kontakten passar inte där du tänkte sätta den? Då är frågan, kan du byta kontakten själv och främst av allt får du byta kontakten. Jodå du får byta kontakten och sladden om den inte räcker till.

Men viktigt att tänka på. Du får inte göra om en ojordad kontakt och byta den till en jordad, det måste alltid lämnas till en utbildad elektriker. 

Men i övrigt så är det lite fler saker du faktiskt får utföra själv. och det är tex att byta fast installerade strömbrytare och vägguttag men det får inte vara högre ampere än 16, högre än så måste utföras av utbildade personer. Men vad ni än gör så får ni inte glömma att slå av strömmen innan ni utför några arbeten. För då blir det verkligen ett jobb med spänning och det ska man nog försöka att undvika. 

Du får även byta fast anslutna ljusarmaturer men bara om du verkligen vet vad det är du gör. Men endast på torra ställen samt att det inte är brandfarligt för då måste det överlämnas till en behörig person som är utbildad för att göra dessa el jobb.

Men får alltså även utföra reparationer och byta delar om du har en trasig skarvsladd eller på en apparat som behöver en ny sladd. Tänk på att aldrig försöka laga en trasig sladd utan byt ut den istället. Klipp av den trasiga biten. Tänk på att bara ersätta sladd, stickpropp med exakt samma material som användes innan för det ska inte vara olika material.

Gå på Hornbach eller Bauhaus

Så det går inte att kanske ta en äldre lampa som hade en ojordad kontakt och bara byta ut den till en jordad för att det ska gå att använda hemma i dina uttag. Det är ett jobb för en behörig person. Det måste åtgärdas på ett sätt som inte är tillåtet för en obehörig person att utföra. 

Tänk på att du även måste lämna in hushållsapparater om det går sönder i sladden för det är ännu en sak som du inte får göra själv.

När du kopplar sladdar som är med jordat utförande så får du inte glömma att se till att den gulgröna ledningen sitter fast ordentligt och att den hamnar på rätt ställe. Den får endast kopplas till den skruv som har symbolen för jord.

Nu mer finns det även mycket utebelysningar som man kan installera själv. De har så kallat lågspänning system och de kan man utan problem fixa själv. Det enda du behöver tänka på är att det har den symbolen som visar att de är för utomhusbruk och det är det lägsta värdet som är IP44 de ska även vara märkta med CE 

Se till att belysningen energisnål 

En bra försäkring till dig själv är att se till att huset eller lägenheten har en så kallad jordfelsbrytare installerad, naturligtvis av en fackman. Men den kan göra så att du är skyddad om det skulle bli något fel på någon av dina elprodukter och den stänger då ner all el så att det skyddar från att det ska bli kortslutning eller man ska få stötar av dem eller ännu värre att det ska uppstå en eldsvåda. Det är en bra livförsäkring att ha.

Men för att avsluta det hela och sammanfatta det lite. Du tänkte byta sladden för den var för kort eller byta kontakten för det passade inte där du tänkte ha den. Får du byta själv är det helt ok. MEN…om du känner dig det mista osäker på hur man ska göra så tycker jag nog ändå att det kanske är bättre att be någon annan att hjälpa dig att göra det. Visst det kanske inte är så svårt. Men bättre att be om hjälp än att chansa och det blir fel. Det är så mycket som kan bli galet om bara nått litet hamnar fel eller inte sitter som de ska i kontakten eller anslutningen. 

Fast är du säker. Tuta och kör. Glöm bara inte att ta till lite extra sladd och klipp av om det blir för långt…bättre än att klippa och det blir för kort och inte räcker till iaf. och det är ogjort arbete. Men när det är klart och man känner sig nöjd så kan man gratulera sig själv till ett gott arbete och att man har gjort ett fynd som passar, med andra ord kanske ha nått ingen annan har exakt likadant. 

Jag själv älskar loppisfynd och det är det bästa när man kan fixa till dem så de passar just där du vill ha dem. Då har man det bästa man kan hitta. Nått som bara du har.

Ett gott arbete väl utfört.